Saker man inte vill veta

Nicola Yoon
Bonnier Carlsen 2022
uHc
303 sidor.

Evie Thomas har slutat tro på kärleken. Hon har skänkt bort all sin romancelitteratur och dessutom drabbats av en magisk förbannelse. När hon ser ett par kyssas får hon en syn som visar hela deras förhållande i snabbklipp, från första mötet till det bittra slutet. För slut verkar det alltid ta, precis som det gjort mellan hennes föräldrar. Men sen hamnar Evie på konstiga vägar på La Brea Dance, där hon blir rekryterad till att vara med i en amatörtävling i pardans tillsammans med ägarnas (väldigt väldigt stiliga) sonson X. Dansen förlöser alla möjliga känslor och X och Evie verkar som gjorda för varandra. Ska hon våga släppa loss både höfter och hjärta?

Detta är en riktigt härlig ungdomsbok av författaren bakom Ingenting och allting och Idag är allt. I den här boken släpper hon loss lite mer. Inte bara för att det handlar om dans, utan också för att hon skojar med romancegenren och hon slänger in en magisk förmåga och det är uppfriskande och roligt. Jag tycker definitivt att hon vuxit som författare sen debuten.

Yoon visar att det här med kärleken aldrig är spikrakt och enkelt. Den drabbar lite som den vill men kan vara väldigt härlig ändå. X är också en intressant karaktär. Han har, av omständigheter som kommer fram i boken, bestämt sig för att ha en ”säg alltid ja-filosofi”. Därav att han ska delta i en danstävling med en okänd tjej. En annan helt oemotståndlig karaktär är den stränga dansläraren Fifi som dompterar sina adepter med repliker som ”Klädd så där, ni två förtjänar ingen musik” och ”…bry er inte om vagn, för häst kan vara död” och ”Ha inte små luffarkläder igen”.

Passar högstadiet och gymnasiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s