Har du fel?

Jason Diakité , Matilda Westerman
Illustratör: Andrea Pippins
Bonnier Carlsen 2022
Faktabok

Diakité och Westerman har tidigare gett ut Du har rätt! (2020), en bok om barnkonventionen, tillsammans. Nu är de tillbaka med ett gemensamt projekt om ordets makt, fakta, fejk och sanning. Boken är indelad i kapitlen ”Ord spelar roll”, ”Intentioner”, ”Debatt”, ”Fakta, sanning och tro”, ”Rätt eller fel” och ”När fel är fel”. Den inleds med en presentation av författarna och avslutas med en liten epilog. Det finns en rejäl innehållsförteckning och alla kapitel avslutas med en tipslista eller saker man kan fundera över eller pröva.

Mycket i boken cirkulerar kring i att vi alla har fel mer eller mindre ofta, varför det är så jobbigt att erkänna att man har fel och hur man kan komma runt det. Jag tror att de som allra mest skulle behöva en bok som denna är de som aldrig kommer att öppna den. Men med det sagt är det en bra bok för alla som söker efter ingångar till diskussioner kring dessa ämnen. Författarparet bjuder båda på exempel från sina egna liv då de haft eller gjort fel, eller blivit utsatta för felaktiga saker. Det finns också påhittade situationer och exempel från världshistorien- och politiken som bidrar som ingång till eller konkretiserar olika resonemang.

Förlaget föreslår en läsålder från 9-12 år, men en duktig pedagog kan ha användning av den här boken från årskurs ett till nio.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s