Skyddsrum nr 2

Dan Höjer, Lotta Höjer
Opal 2022
Hcg
124 sidor

Agnes bor i ett bostadskomplex som kallas för ”Familjehotellet”, en kvarleva från en tid när man ville underlätta för familjer genom att samla alla bekvämligheter under ett tak: affär, matsal, bibliotek, snickarverkstad med mera. Nu finns i alla fall affären kvar. Och en stor källare med skyddsrum och verkstad och en massa långa gångar. Agnes kompis Miranda älskar att vara hemma hos Agnes. Det är lugnt jämfört med hos henne med alla stökiga syskon, och så tycker hon om källaren. Miranda gillar nämligen, till skillnad från Agnes, att bli skrämd, och försöker jämt lura med sig Agnes ner i källaren.

Men nu börjar det hända riktigt konstiga saker i Familjehotellet. Det kommer svart sörja ur kranarna, växter växer okontrollerat och i källaren, dit Miriam än en gång får med sig Agnes, möter de Noah, en kille som de inte känner så bra men som går i samma skola, och han beter sig väldigt konstigt. Pratar nästan robotaktigt och visar dem ner i ett skyddsrum under det vanliga, ”Skyddsrum nr 2”, där märkliga experiment ska ha ägt rum en gång i tiden.

Det går undan och det är gott om makabra inslag i Dan och Lotta Höjers nya mellanåldersbok: En parallell värld, experiment på människor, människokloner, svällande stinkande puppor som växer inne i källarväggarna, en svart stinkande sörja som stiger genom huset och en onding som vill ha världsherravälde. Själv får jag inte helt ihop alla trådar, men när slutstriden mellan zombieklonerna och barnen står blir det ändå spännande.

Detta är en helt fristående bok som layout- och temamässigt hänger ihop med Laboratorium nr 4 : Hemligt område och Kvarter nr 3 av samma författarduo. Jag rekommenderar den från trean och uppåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s