Lev som du vill – tio svenska kvinnor visar vägen

Birgitta Ohlssonlev-som-du-vill-tio-svenska-kvinnor-visar-vagen
Illustrationer: Lina Bodén
Bonnier Carlsen 2020
uL
76 sidor

Birgitta Ohlsson har hakat på ”Godnattsagor för rebelltjejer-trenden” med en egen bok om tio svenska kvinnor att imponeras och inspireras av. Enligt förlaget ville hon erbjuda mer fördjupning än liknande böcker i genren. Lev som du vill erbjuder också ett svenskt perspektiv.

De tio utvalda levnadsbeskrivningarna är Ingrid Bergman, Drottning Kristina, Astrid Lindgren, Heliga Birgitta, Katarina Taikon, Fadime Sahindal, Elise Ottesen Jensen, Sonja Kovalevsky, Selma Lagerlöf och Greta Thunberg. Alla har fått 3-4 uppslag i färg med ett helsidesporträtt, väldigt fint tecknat av Lina Bodén. Texten är personligt berättande och avbryts av faktarutor med citat och tips som ”Lev som…” och ”Lär av…”.

Urvalet visar på bredd vad gäller tidsåldrar och fokusområden och alla de tio utvalda är verkligen värda att visa upp som förebilder för alla människor. Men jag tycker att det är betydligt roligare att läsa om mindre kända människoöden som exempelvis Ottesen Jensen och Kovalevsky än Lindgren och Lagerlöf som det redan finns mycket skrivet om för målgruppen. Trots att boken är ganska tunn hade det varit fint med en innehållsförteckning. Men i det stora hela är det en mycket vacker och inbjudande bok som både kommer att inspirera till läsning och bidra till nya kunskaper. I skolan passar den på mellan- och högstadiet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s