Dömda kvinnor – förbryterskor i Sveriges historia

Elin Häggdomda-kvinnor---forbryterskor-i-sveriges-historia
OPAL 2020
uOe
83 sidor

Elin Hägg har precis som många andra inspirerats av Godnattsagor för rebelltjejer i skrivandet av sin bok. Men istället för att presentera fler och ännu mer fantastiska kvinnliga förebilder har hon tänkt tvärt om: alla andra då? De helt vanliga? De som inte var exceptionellt lyckade och som inte levde ett liv som kan inspirera andra? Om man drar den tanken till sin extrem hamnar man hos de dömda kvinnorna. De som kämpat med alla möjliga kanske helt normala saker i sina liv, men som på grund av tidens krav och konventioner förvandlades till förbryterskor.

Omslaget är suggestivt murrigt i svart och grått och i hela boken finns snygga och stämningsfulla illustrationer av författaren, etnologen Elin Hägg som här författardebuterar. Hon har valt 13 verkliga livsöden, från 1475 då Hustru Ärmgard åker fast för äktenskapsbrott till 1962 då Britt Wadner döms för att ha sänt piratradio.

Vissa brott är med nutidens glasögon helt harmlösa, som till exempel att klä sig i manskläder, vara lesbisk eller att sända reklamradio. Men även fasansfulla brott tas upp, som Hilda Nilsson, den kända änglamakerskan i Helsingborg. Gemensamt för alla berättelserna är att Hägg sätter in dem i tidens kontext och gör brotten, eller de i vissa fall påstådda och aldrig riktigt bevisade brotten, begripliga. Många brott är kopplade till den kvinnliga sexualiteten och flera berättelser skildrar naturligt nog upp barnamord eller fosterfördrivning.

Det finns en referensförteckning längst bak. Jag tycker att det hade varit trevligt med en innehållsförteckning också. Boken passar från femman och uppåt och kommer att utgöra en fin motvikt mot alla klämkäcka framgångssagor i genren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s