Grim

Sara Bergmark Elfgren
Rabén & Sjögren 2021
uHc
464 sidor

Grim i Bergmark Elfgrens nya ungdomsbok var sångare i ett framgångsrikt men kortlivat band som gick i frontlinjen för utvecklingen av den Svenska dödsmetallscenen på 80-talet. Han var också Kaspers pappa Håkans bästa vän och när Grim hastigt dog under mystiska omständigheter just som deras karriär skulle sätta fart la Håkan ner sitt band. När han sedan fick en son som föddes dagen mellan Grims dödsdag och födelsedag, döpte han honom efter sin forna vän och bandkollega, till Kasper.

Kasper växer upp i skuggan av att ha en berömd pappa och även lite i av att känna sig som en blek kopia av sin namne, den talangfulle Grim. Han har haft problem med sitt mående, blivit mobbad och utstött. Men den här sommaren, när vi först får träffa honom, har saker och ting äntligen vänt på riktigt. Han får sitt drömjobb på House of Demons på Gröna Lund och träffar Iris, en äkta och sann vän. Och stora delar av de som jobbar den där sommaren i House blir hans vänner. Allt ser ljust ut.

Men samtidigt börjar han drömma om Grim. Drömmarna är så verkliga. När skolan börjar efter sommaren måste han börja tänka på gymnasiearbete och väljer att göra ett bildprojekt om Grim. Men det han verkligen vill göra och det som drar i honom, är att ta reda på vad som verkligen hände Grim. Detta leder honom in på mystiska och farliga vägar.

Precis som i Norra Latin skildras här ett Stockholm ur en ung människas perspektiv. Clea från den boken skymtar förbi i en mening. Utanförskap och psykisk ohälsa är viktiga teman. Det är också stråket av mystik, magi och övernaturliga händelser som drar genom hela boken. Här får vi också följa Håkan, Grim och de andra i bandet Dark Cruelty när de slår igenom som mycket unga på 80-talet. Det finns också utdrag ur brev, chatt-forum, transkriberingar av intervjuer och annat som syftar till att ge romanen en autentisk prägel. Författaren har också gjort en gedigen research kring death metall som hjälper till att skapa ett trovärdigt universum. Personporträtten hon skapar är levande, man lever och lider med Håkan, Grim och deras unga bandkamrater, liksom med den nutida Håkan och hans vilsna son Kasper.

Detta är en läsfest för högstadiet och gymnasiet och för alla andra som vill läsa något spännande och smårysligt och samtidigt lära sig med om dödsmetall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s