
Ida Ömalm Ronvall
B. Wahlströms 2022
uHc
227 sidor
Livet leker för Isak. Han har blivit tillsammans med Kajsa som han spanat på länge och hans bästis Noel har blivit tillsammans med Kajsas bästis Olivia. Nu planerar de en resa till Åre på påsklovet. Allt kunde varit underbart och fantastiskt om han inte helt oväntat hittar ett papper som hamnat utanför hans pappas skrivbordshurts. Ett intyg om erkännande av faderskap.
Isak har alltså en några år äldre syster som hans pappa hemlighållit för honom. Vet mamman? Tänker de berätta för honom?
Under tiden lever Fanny sitt liv i Stockholm. Det går lite knaggligt just nu. Hennes ensamstående mamma har tagit ett jobb utomlands och nu har Fanny precis blivit dumpad av en kille och förlorat sitt jobb. Hon söker ett nytt jobb på en telefonkundtjänst och bor ihop med sin bästis från högstadiet och gymnasiet, som ärligt talat verkar vara en rätt störig person.
2020 kom Ida Ömalm Ronvall med sin första egna ungdomsbok, Säg nått då!, som jag verkligen gillade. Nu är vi tillbaka i Örnsköldsvik, även om vi förflyttat oss från de klaustrofobiska högstadiekorridorerna till de vidare vidderna i gymnasieskolan. Men Emma, Adrians bästis som dumpade honom i förra boken, dyker upp i en betydande biroll i En hemlig syster.
Jag tycker att titeln är missvisande, eftersom den är helt ur Isaks perspektiv. Det är han som upptäcker en hemlig syster, en familjehemlighet och vars liv ställs på ända eftersom han inte kan förstå hur och varför hans föräldrar har kunnat ljuga på det sättet för honom. Men detta är lika mycket Fannys berättelse som Isaks. För mig var den minst, eller till och med mer, engagerande än Isaks. Här kommer temat ”göra slut med en bästis” igen från Säg nått då! Och Fannys skildring av telefonsupportens jobbvardag är både underhållande och träffsäker, inklusive den helt olidliga teambuildingen med skrattyoga.
Jag tycker att detta också var en riktigt bra bok även om den för mig personligen inte nådde upp till Ömalm Ronvalls förra. Den får också minus för ett tråkigt omslag. Läsåldern är lite trixig eftersom den handlar om Isak som går första året på gymnasiet och Fanny som håller på att navigera sig genom den första tiden i vuxenlivet precis efter studenten. Men jag skulle säga att den kan passa högstadiet och uppåt.