Abow

Nora Khalil
uHc
Natur & Kultur 2023
182 sidor

Rayan som vi lärde känna i Yani har börjat gymnasiet. Till skillnad från de flesta i hans gäng har han valt en skola inne i stan (Stockholm i det här fallet). Där finns pluggisarna, det tuffa tjejgänget, den politiskt korrekte killen och grabbgänget som försöker få tag på droger genom Rayan. Rayan ”hade aldrig hälsat på så här många blondiner förut”. Han känner sin inte hemma. Han saknar sina vänner. Caspian som valt bygg och Amir som utvisats till Irak. Och inte minst Wahida, som är mer en en vän, fast bara i hemlighet.

Parallellt händer två saker. Rayans syster ska gifta sig och rustar för storslaget bröllop. Och Caspian börjar bete sig skumt. Han börjar skolka, hänger med nya vänner och ljuger för Rayan. Rayan misstänker att kan börjat langa.

Detta är lika raskt och skickligt berättat som i föregångaren Yani. Jag gillar att Khalil använder ortens språk utan att förklara. Hon utgår från att läsaren är med henne ändå. Och det är vi ju. Ibland får jag slå upp ett ord, men oftast fattar jag sammanhanget ändå. Och precis som när jag läste Yani lär jag mig en massa nya ord.

Passar högstadiet och gymnasiet.

Lämna en kommentar