Kom hit

Julia Wickholm
Förlaget 2023
uHc
205 sidor

Till den perfekta sommarön i skärgården beger sig Liv för att spendera tre veckor med sin bästis, dennas pojkvän och… sitt ex. Kanske inte den bästa utgångspunkten. Men resan har varit planerad länge och att Teddy gjort slut får inte stå i vägen för det här. Alltså inkvarterar sig Liv i bastuhuset, Teddy i stora huset och Maja och Oliver i gäststugan.

Men det visar sig bo någon mer i stora huset. Den flera år äldre Shirin, en konstnärsstudent som fått hyra översta våningen med tornet billigt som ateljé av Olivers föräldrar. Det räcker med att Liv ser henne en gång så är hon förlorad. Teddy är glömd. Hon kan inte tänka på något annat är Shirin.

Detta är en berättelse om heta loja sommardagar, båtutflykter och midsommarfirande. Men framförallt är det en berättelse om den första riktigt riktiga stora kärleken. Den som tar över allt och gör det omöjligt att tänka på något annat. Den som förflyttar perspektiv och vänder upp och ner.

Det är en liksom spröd berättelse. Frasig och lättuggad. Delikat på alla sätt. Från det snygga omslaget, det danska bandet och den stilrena sättningen till det enkla språket. Jag har en svaghet för berättelser i presens. Jag finner det lättare att dras direkt in i historien, att leva med karaktärerna i ögonblicket. Det är väldigt fint att få dela de här pulserande sommarveckorna med Liv på detta intensiva sätt.

Passar gymnasiet och uppåt.

Lämna en kommentar