Den lilla sjöjungfrun

H.C. Andersen
Illustrationer: Lisbeth Zwerger
Modernista 2023
48 sidor

Modernista återutger sin version av H. C. Andersens klassiker Den lilla sjöjungfrun med illustrationer av Lisbeth Zwerger. Det är samma som den som kom ut 2018, men med ett annat val av omslagsillustration. Det är Andersens saga rakt återberättad i bilderboksformat och med helsidesillustrationer av den prisbelönta österrikiska illustratören på vart eller vart annat uppslag.

Behöver vi verkligen en till bok med denna, visserligen klassiska, men ändå så förlegade saga? Tja, kanske är det kul att läsa den som historisk bakgrund till Disneyfilmen. Men med dagens ögon är den här berättelsen så dammig att den nästan är omöjlig. Nu vet vi ju att världen under havets yta är så mycket större och ännu mer rikt varierad än den som finns över land på vårt klot och inte tvärt om, som det beskrivs i sagan. Sjöjungfruns offer för en prins hon träffat en gång känns främmande. Och allt prat om den odödliga själen, är det begripligt?

Men vad vi verkligen behöver är Lisbeth Zwergers illustrationer. Akvarellerna är dovt ödesmättade eller skirt lysande. Sjöjungfrusystrarnas hår står som spretande kvastar i vattnet, fiskar och andra havslevande djur simmar ut och in i bilderna och på sidorna. Hon fångar speglingar och rörelser, både under vattnet och på land, på ett utsökt sätt.

En heluppslagsillustration som borde utgjort bokens tapet har obegripligt nog hamnat efter försättsbladet, tapeten utgörs istället av grälla tomatröda ark, vilket tyvärr förfular utgåvan. Har man redan boken från 2018 behöver man inte den här.

Lämna en kommentar